Voorkom visueel hacken

Wereldwijd onderzoek heeft aangetoond dat visueel hacken vandaag de dag een aanzienlijk risico vormt. Dit geldt voor werkzaamheden binnen én buiten het kantoor.

Wat is visueel hacken?

Visueel hacken (visual hacking) gebeurt wanneer iemand vertrouwelijke informatie steelt door subtiel een foto te nemen van een scherm met bijvoorbeeld een smartphone of door te onthouden wat er op het scherm is te zien.

In 2016 voerde Ponemon een internationaal experiment uit over visueel hacken door een ethische hacker 46 verschillende bedrijven te laten bezoeken terwijl hij zich voordeed als een tijdelijke medewerker. In werkelijkheid probeerde hij informatie te stelen van bureaus en computerschermen. De resultaten waren, zoals in een van de rapporten te lezen stond, ‘verbazingwekkend’.

  • De hacker was in 9 van de 10 keer succesvol
  • 52% van de hacks gebeurde via een onbeschermd scherm
  • De hacker ondervond bijna geen uitdagingen in zijn pogingen

Hoe bescherm je je tegen visueel hacken?

Het goede nieuws is dat er duidelijke en eenvoudige manieren bestaan om je organisatie te beschermen tegen visuele hackers. Veiligheid begint met een veiligheidscultuur in de hele organisatie, maar ook met opleidingen om het veiligheidsbewustzijn van alle medewerkers te verbeteren.

Privacy filters

Door het gebruik van privacy filters voor je beeldschermen en laptops loopt je niet het risico dat je onbewust vertrouwelijke gegevens deelt met een ongewenste toeschouwer. Een privacy filter zorgt dat je rustig kunt werken zonder dat je in een vervelende en oncomfortabele positie hoeft te gaan zitten om je beeldscherm af te schermen voor nieuwsgierige ogen.

Meer weten?

Wil je meer weten over privacy filters en visueel hacken of over het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie? Neem dan contact met ons op. Bel 088-633 1070.