Nieuwe Anatova gijzelsoftware maakt ook slachtoffers in Nederland

Anatova gijzelsoftware

Er gaat nieuwe gijzelsoftware rond met de naam Anatova. De meeste slachtoffers bevinden zich tot nu toe in de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk. Maar ook in Nederland zijn inmiddels slachtoffers gemaakt, zegt cyberbeveiliger McAfee.

Bron: Nu.nl

Ransomware

Anatova versleutelt bestanden op een getroffen systeem en die worden pas vrijgegeven na betaling van losgeld. Onderzoekers geloven dat Anatova alles in zich heeft om veel schade aan te richten.

De software is klein en krachtig en de makers ervan lijken veel kennis in huis te hebben. De ransomware is zo ontworpen dat die later door de makers kan worden uitgebreid. Daarnaast proberen de makers te voorkomen dat beveiligers en de politie een zogeheten ‘ontgijzelaar’ kunnen maken, waarmee mensen de besmetting kunnen terugdraaien zonder losgeld te betalen.

Game of applicatie

Anatova doet zich voor als een game of een applicatie en probeert mensen zo te verleiden om de software te downloaden. Als een systeem besmet is, eisen de makers van Anatova losgeld in cryptomunten, om precies te zijn 10 DASH. Dat is omgerekend meer dan 600 euro.

Systeemtaal

Anatova bekijkt welke systeemtaal er aanvankelijk op de computer is ingesteld om te bepalen waar de gebruiker vandaan komt. De gijzelsoftware werkt niet in de voormalige Sovjet-Unie, Egypte, Marokko, Irak en India. McAfee schrijft dat dit erop kan wijzen dat de makers uit een van die landen komen.

Voorkomen

te voorkomen dat je bedrijf of organisatie wordt getroffen door deze Anatova gijzelsoftware is het van belang dat je endpoint security en tooling up-to-date is. Daarnaast speelt natuurlijk het bewustzijn van je medewerkers een grote rol. Zijn zij in staat om verdachte of onveilige e-mails, apps of hyperlinks te herkennen, maken ze gebruik van openbare wifi-netwerken, etc.?

Vragen?

Heb je vragen over de Anatova gijzelsoftware? Of over cybersecurity en security awareness in het algemeen? Neem dan contact met ons op, bel 088-633 1070 of maak een afspraak om nader kennis te maken.