5 tips om je zakelijke data doorlopend veilig te houden

Tips zakelijke databeveiliging

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je zakelijke data op straat komt te liggen. Datalekken kunnen immers vervelende gevolgen hebben voor je continuïteit en imago. Het voorkomen van dit soort ellende omvat meer dan alleen de juiste technische securitymaatregelen. Wij geven je 5 tips waarmee je snel de databeveiliging binnen je organisatie verbetert.

1. Train je medewerkers

Veel securityrisico’s zijn het gevolg van onveilig handelen van medewerkers. Door hen bewust te maken van mogelijk onveilige handelingen kun je een hoop schade voorkomen. Train hen bijvoorbeeld op het herkennen van phishing-mails of mogelijk schadelijke apps. Wijs hen daarnaast op de risico’s van openbare, onbeveiligde wifi-netwerken. Daardoor is er minder kans dat je te maken krijgt met zaken als hacks, malware en ransomware.

2. Maak regelmatig back-ups

Het is erg verstandig om regelmatig een kopie te maken van je zakelijke data. Denk aan een back-up in de cloud of een opslaglocatie die niet direct aan het netwerk gekoppeld is. In het geval van een netwerkstoring blijft je data daardoor beschikbaar. Dat houdt je productief en vermindert de kans dat gevoelige informatie verloren gaat.

3. Maak gebruik van passende security

Er zijn veel verschillende manieren om je data technisch te beveiligen. Denk aan firewalls en virusscanners. Mobiele werkplekken kunnen effectief worden beveiligd met Mobile Device Management-oplossingen, die hier speciaal voor zijn ontwikkeld. Mocht je moeite hebben met je beveiliging, dan kun je er ook voor kiezen om dit uit te besteden. Door gebruik te maken van Security-as-a-Service ben je verzekerd van professionele security voor een vast bedrag per maand.

4. Voer regelmatig updates uit

IT en cybercrime zijn twee zaken die constant in ontwikkeling zijn. Je security moet mee kunnen bewegen met deze ontwikkeling. Verouderde software en een gebrek aan kennis kunnen je IT kwetsbaar maken. Zorg er daarom voor dat je regelmatig updates uitrolt en je gehele security regelmatig even tegen het licht houdt. Zo zie je direct of je security past bij het dreigingsniveau en of er wellicht aanpassingen moeten worden gedaan. Zo loop je nooit achter de feiten aan.

5. Win specialistisch advies in

Om helemaal zeker te weten dat je data goed beveiligd is, is het verstandig om specialistisch advies in te winnen. Wellicht zijn er zaken die je over het hoofd hebt gezien, of misschien is een andere manier van security veel effectiever. Door dit te checken met een specialist ben je ervan verzekerd dat securityrisico’s worden geminimaliseerd.

Maak een afspraak

Zoek je specialistisch cybersecurity advies of wil je vrijblijvend sparren over de digitale gezondheid van jouw organisatie? Eén van onze medewerkers komt graag een keer bij je langs. Bel direct 088-633 1070 of vul onderstaand formulier in.