Windows 7 niet meer veilig!

Windows 7 niet veilig meer

Fabrikant Microsoft staakt per vandaag de beveiliging van Windows 7. Hackers krijgen daardoor vrij spel. Maar in heel Nederland draait 15% van de computers nog altijd op Windows 7. Ook bij zeker 100 gemeenten zijn nog computers in gebruik met het verouderde besturingssysteem.

Maak jij nog gebruik van Windows 7?

Microsoft waarschuwt al sinds 2015, toen het stopte met de reguliere updates van Windows 7, dat het de ondersteuning zou staken. Het bracht tot nu toe nog wel cruciale beveiligingsupdates uit. Daar stopt de softwaregigant vandaag mee. Hierdoor worden veiligheidslekken niet gedicht, virusbeschermers niet geüpdatet en wordt software niet beschermd. Ook de ondersteuning van de bijbehorende webbrowser Internet Explorer wordt gestaakt. Gebruikers krijgen sinds maart vorig jaar bij het opstarten regelmatig waarschuwingen op het scherm te zien.

Handmatig

Techsite Tweakers voerde 3 maanden geleden een peiling uit onder 344 gemeenten: daarvan werken er nog zeker 105 (deels) met Windows 7. Van 144 gemeenten is dit onduidelijk. Ook veel scholen, zorginstellingen en bedrijven zijn ondanks de dreiging van een computerinfarct nog niet overgestapt. Het Nationaal Cyber Security Centrum, (NCSC), dat waakt over de digitale veiligheid bij het rijk, zegt niet te weten hoeveel Windows 7-computers er bij ministeries, rijksdiensten en partners worden gebruikt.

Remco Groet van de informatieveiligheidsdienst van VNG relativeert de alarmerende boodschap: ,,Er is geen reden tot paniek. Gemeenten hebben grote ict-afdelingen, en als een deel van die computers nog met Windows 7 werkt, is dat niet direct een groot probleem. Op hoe gemeenten gevoelige informatie zoals persoonsgegevens verwerken, wordt streng toegezien. Dat zal niet gebeuren op oudere computers met verouderde besturingssystemen. Toen de beveiliging rond Windows XP ophield, hebben we verlenging van de beveiliging ingekocht omdat er gemeenten waren die niet op tijd over waren. Nu heeft de VNG dat ook aangeboden, maar bleek die maatregel niet nodig.”

Pc thuis

Een veel groter gevaar zijn volgens Groet de pc’s bij mensen thuis: ,,Internetbankieren op een pc met Windows 7 is echt onveilig.” Windows 7 staat nog op ruim 15 procent van de Nederlandse pc’s. Het is daarmee naast het courante Windows 10 de meest gebruikte versie. Wereldwijd heeft zelfs 27 procent van de Windowsgebruikers nog altijd ‘7’ op zijn computer staan. Dat veel gebruikers niet overstappen, komt doordat de gebruikte pc’s vaak te oud zijn voor Windows 10.

Ook speelt mee dat veel programmatuur (en de bijbehorende gegevens) niet onder Windows 10 draait. Dat is vooral bij bedrijven, zorginstellingen en gemeenten een probleem, zeker als het om belangrijke databases gaat.

Bron: ad.nl