Ransomware blijft grootste dreiging voor mkb

Ransomware mkb

Voor het mkb blijft ransomware de grootste dreiging voor de dataveiligheid. Dat blijkt uit het Global State of the Channel Ransomware Report van IT-specialist Datto. Deze vorm van cybercrime kan een desastreuze invloed hebben op bedrijfsprocessen. Toch is het niet moeilijk om jezelf hiertegen te wapenen.

Mkb voornaamste doelwit onder cybercriminelen

Ransomwarebesmettingen komen in iedere sector voor, maar het mkb in het bijzonder heeft te kampen met steeds meer aanvallen. In het afgelopen jaar meldde 85% van de Managed Service Providers (MSP’s) aanvallen op het mkb. In 2018 was dat nog 79%. Ondanks de groeiende dreiging lijken mkb’ers zich nog te weinig druk te maken over de risico’s. MSP’s geven aan dat slechts 28% zich hier mee bezig houdt, terwijl het dreigingsniveau volgens MSP’s zelf zeer substantieel is.

Ransomware funest voor productiviteit

Voor de continuïteit van bedrijven vormt ransomware en rampscenario. 64% van de MSP’s meldt dat hun klanten te maken kregen met productiviteitsverlies. 45% gaf aan dat klanten bedrijfskritische downtime ervaarden. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat de kosten van downtime tot wel 23 keer hoger zijn dan het gemiddelde losgeldverzoek van €5300,-. Dat zijn echter niet de enige risico’s die ransomware kan opleveren. In het verlengde van deze dreigingen ligt schade aan het bedrijfsimago. Schade aan gevoelige data kan voor klanten een sein zijn om zakelijke samenwerkingsverbanden te verbreken, waardoor het voortbestaan van bedrijven in gevaar kan komen.

Zo voorkom je ransomware bij mkb

Opvallend is dat een van de meest effectieve vormen van beveiliging te weinig wordt benut: tweefactorauthenticatie. In slechts 60% van de e-mailclients en 61% van de passwordmanagers wordt hier gebruik van gemaakt. Tweefactorauthenticatie is een sterke vorm van beveiliging die de identiteit van de gebruiker vaststelt op basis van specifieke kenmerken, wat het dreigingsniveau verlaagt. Daarnaast zijn er nog andere vormen van beveiliging tegen ransomware. Denk aan het trainen op herkenning van phishing-mails of, als je helemaal zeker van je zaak wilt zijn, het uitbesteden van security.

Meer weten of hulp nodig?

Wil je meer weten over hoe jij jouw bedrijf kunt beschermen tegen ransomware? Neem dan contact op met onze adviseurs. Bel 088-633 1070 of vul het contactformulier in.