Gemeente Bodegraven-Reeuwijk zet Escape Room in

Bodegraven-Reeuwijk, ontstaan per 1 januari 2011 na de fusie van de voormalige gemeenten Bodegraven en Reeuwijk, is een gemeente in Zuid-Holland met in totaal 34.462 inwoners en 250 medewerkers.

Security Awareness is een belangrijk onderwerp voor de gemeente

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk verwerkt veel (persoons)gegevens van haar inwoners zoals; adresgegevens, medische gegevens, paspoorten en financiële gegevens. Bewustzijn op het gebied van online veiligheid, ook wel security awareness, is daarom een belangrijk onderwerp.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk logo

“We besteden veel aandacht aan security awareness binnen de organisatie. Zo maken we gebruik van e-learning, delen informatie op het intranet en daarnaast hebben we in het verleden bijeenkomsten georganiseerd om de medewerkers te informeren”, vertelt Irma Stolk, Functionaris Gegevensbescherming binnen gemeente Bodegraven-Reeuwijk.  

Cybersecurity Escape Room

“Naast het e-learning programma en het delen van informatie wilden wij ook op een leuke en uitdagende manier aandacht besteden aan dit onderwerp. Toen wij benaderd werden door Nemesys Cybersecurity (voorheen DGDO), over de Cybersecurity Escape Room, waren wij meteen enthousiast, aldus Susette Plooij, Chief Information Security Officer van gemeente Bodegraven-Reeuwijk.”

Op 18 en 19 december 2019 en 15 en 16 januari 2020 stond de Cybersecurity Escape Room pal voor het gemeentehuis op het Raadhuisplein in Bodegraven. Medewerkers werden zo ’s-ochtends bij aankomst bij de gemeente al geconfronteerd met de Cybersecurity Escape Room. Na een korte briefing kregen medewerkers de opdracht om in willekeurig groepsverband ‘de bom’ binnen 30 minuten onschadelijk te maken waarbij verschillende cyberelementen aan bod komen zoals phishing, ransomware en social engineering. Na afloop van het spel volgde een workshop waarin medewerkers de cyberelementen uit de Cybersecurity Escape Room evalueerden en werden bijgepraat over de ontwikkelingen binnen het cyberdomein.

Goede combinatie van leren en plezier hebben

‘De combinatie van de Cybersecurity Escape Room en de workshop vonden we heel goed. Door eerst het spel te spelen, worden de medewerkers op een leuke en effectieve manier geconfronteerd met cybersecurity. Ook zijn ze even weg van hun werkplek en worden ze niet afgeleid door externe factoren, zoals een e-mail of een appje die op dat moment binnenkomt’. Ook de burgemeester, Christiaan van der Kamp, nam deel aan het spel en de workshop en gaf aan dat cybercriminaliteit de enige vorm van criminaliteit is, waarvan het aantal geregistreerde gevallen stijgt.

Missie geslaagd

Onze missie is geslaagd: medewerkers op een leuke manier kennis laten maken met bewustwording. Het resultaat is dat de bewustwording is gestegen en dat merken we bijvoorbeeld aan de open cultuur die is ontstaan waardoor er meer over cybersecurity wordt gepraat.

Iedereen kent namelijk wel een voorbeeld van een organisatie of persoon die is getroffen door cybercriminelen. In Nemesys Cybersecurity (DGDO) hebben wij een partner gevonden met expertise en waarmee wij prettig samen kunnen werken”.

Cybersecurity Escape Room inzetten voor jouw organisatie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een Cybersecurity Escape Room voor jouw organisatie? Of naar één van de andere diensten van DGDO? Neem dan contact met ons op. Bel 088-633 1070 of vul onderstaand formulier in.