Cybersecurity: Tips voor werkgevers

Als werkgever is cybersecurity een belangrijk onderwerp op de agenda. Hieronder vind je een aantal tips over hoe je de online veiligheid van jouw organisatie, je klanten en je medewerkers kan vergroten.

Back-ups

Maak back-ups. En doe dit regelmatig. Bewaar de back-up op een veilige plek. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bedrijfsdata gegijzeld wordt. Kijk hier voor een stap voor stap uitleg hoe je een back-up maakt. Of schakel een IT-specialist in.

Updates

Draai updates direct. Van al je software en op alle apparaten die je werknemers voor het werk gebruiken. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor ‘automatisch updaten’ in te stellen.

Zorgvuldig klikken

Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Leer jezelf en ook je medewerkers om valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen zakelijke informatie te ontfutselen of malware op je computer en bedrijfsnetwerk te installeren. Hier vind je een aantal kenmerken waaraan je een valse e-mail kunt herkennen. Twijfel je? Neem dan contact op de instantie van wie de e-mail afkomstig lijkt. Gaat het mis? Meld identiteitsfraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten.

Privacy

Bescherm de privacy van je klanten. Je bent wettelijk verplicht persoonsgegevens te beveiligen. Met een Privacy Scan kun je inschatten of je bedrijf bepaalde risico’s loopt. En zorg ook voor een privacyverklaring op je website!

Openbare wifi

Gebruik niet zomaar openbare wifi. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Veiliger is om gebruik te maken van je databundel (3G of 4G verbinding). Maar dat kost geld en in bepaalde landen kunnen de kosten hiervoor snel oplopen. Daarom loont het om je te verdiepen in het gebruiken van een VPN-verbinding, zowel in Nederland als in het buitenland.

Veilige website

Zorg voor een veilige website. Laat je website testen op kwetsbaarheden door een gespecialiseerd bedrijf. Controleer of je website voldoet aan de laatste internetstandaarden. Dit geeft ook inzicht voor je systeembeheerder of de expert die de veiligheid gaat testen. Gebruik een beveiligingscertificaat, zeker als klanten via je site iets kunnen kopen en betalen.

Train medewerkers

Maak afspraken en train je medewerkers. Zorg dat zij weten wat zij moeten doen en hoe zij dat moeten doen om cybercrime te voorkomen en dat zij weten hoe te handelen als het mis is gegaan.

Hulp nodig?

Wil je meer weten over deze tips of zoek je deskundig advies over de digitale veiligheid binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Bel 088-633 1070.

[maxbutton id=”2″ ]