Mobile Device Management

Medewerkers gebruiken steeds meer mobiele devices. Tegelijkertijd groeit ook het gebruik van (cloud)applicaties en neemt de hoeveelheid zakelijke data toe. Medewerkers worden daarnaast steeds mobieler en werken daardoor vaak buiten het zicht van de organisatie om. Tegelijkertijd groeit het risico op dataverlies, bijvoorbeeld door cybercrime of diefstal.  Overkoepelende mobiele beveiliging is daarom een absolute must. Mobile Device Management-oplossingen bieden uitkomst.

 

5 algemene onderdelen van Mobile Device Management-oplossingen.

 

1. Zicht op alle mobiele devices

Mobile Device Management-oplossingen stellen IT-beheerders in staat om alle mobiele devices binnen de organisatie in kaart te brengen. Hierdoor kan de mate van gebruik worden gemeten. Ook weet men altijd hoeveel en welke devices er in omloop zijn, en of deze aansluiten bij het bedrijfsbeleid.

 

2. Integrale uitrol van updates

Via Mobile Device Management-platformen kunnen organisaties beveiligingsinstellingen en software-updates uitrollen. Dit kan integraal en automatisch naar alle devices binnen de organisatie. De organisatie weet op die manier zeker dat alle devices altijd voorzien zijn van de laatste updates. Veiligheid en continuïteit worden hiermee verhoogd.

 

3. Beheer van mobiele applicaties

Tegenwoordig zijn er talloze applicaties beschikbaar voor mobiele devices. Niet alle applicaties zijn echter even veilig in gebruik. Apps die via niet-officiële app stores worden aangeboden bieden een verhoogd risico op malware. Bijvoorbeeld doordat zij communiceren met zakelijke apps, waardoor de dataveiligheid in gevaar komt. Via Mobile Device Management-oplossingen kunnen IT-beheerders zelf aangeven welke apps wel en welke niet zijn toegestaan. Het risico op dataverlies wordt hierdoor een stuk kleiner.

 

4. Remote wiping en back-up

De mobiele medewerker loopt een groter risico op gegevensinbreuk dan de kantoormedewerker. Denk aan diefstal, of dataverlies doordat op onbeveiligde netwerken wordt ingelogd. Dataverlies kan een hoop malaise opleveren. Met Mobile Device Management-oplossingen is het mogelijk om periodieke updates in te stellen voor gegevens op het mobiele device. Denk aan maandelijkse updates naar een cloudomgeving. Devices die gestolen of verloren zijn, kunnen op afstand worden gewipet. Gevoelige data kunnen hierdoor niet in handen van kwaadwillenden komen.

 

5. Verhogen compliancy

Mobile Device Management voorziet alle devices van dezelfde updates, veiligheidsinstellingen en configuraties. Daarnaast is het mogelijk om beveiligingsinstellingen te pushen, zoals het periodiek wijzigen van passwords. Een groot deel van de Mobile Device Management-oplossingen heeft een logging & reporting-functionaliteit waarmee kan worden gezien of het gebruik van devices aansluit bij het mobiele beleid. Door deze vorm van controle kan de IT-beheerder de compliancy verhogen.

 

[maxbutton id=”1″ ]