Waarschuwing voor ‘BlueKeep’ kwetsbaarheid

BlueKeep

Pas op voor BlueKeep-kwetsbaarheid!

Een nieuw beveiligingslek genaamd BlueKeep heeft diverse organisaties en inlichtingendiensten, waaronder de Amerikaanse Overheid, alarm doen slaan. Zij waarschuwen voor een mogelijke malware epidemie zoals WannaCry.

BlueKeep-kwetsbaarheid treft mogelijk een miljoen computers

BlueKeep is een beveiligingslek in de Windows-software waarmee een computer op afstand ingezien kan worden. Hackers kunnen de BlueKeep-kwetsbaarheid misbruiken om computers op afstand over te nemen en bijvoorbeeld malware te installeren. Het lek werd in mei 2019 gedicht via een software-update.

Windows updaten

Computers die nog op Windows 7 of ouder draaien zijn vatbaar als ze de Remote Desktop-functionaliteit open hebben staan en niet de nieuwste updates draaien. Begin juni werd geschat dat ongeveer een miljoen computers nog vatbaar zijn.

Het installeren van de nieuwste Windows update is voldoende om het lek te dichten. Sowieso is het altijd verstandig om snel en periodiek nieuwe updates te (laten) installeren!

Makkelijk te verspreiden malware

“BlueKeep wordt gezien als een mogelijke computerworm, omdat malware die het lek misbruikt makkelijk kan overspringen naar andere kwetsbare systemen”, schrijven onderzoekers in een rapport. “Een BlueKeep-aanval zou daardoor net zo snel kunnen verspreiden als de WannaCry-malwareaanvallen in 2017.”

De ransomware WannaCry trof in 2017 in korte tijd tienduizenden computers in bijna honderd landen.

Bron: Nu.nl

Meer weten of hulp nodig?

Wil je meer weten over BlueKeep of over cybersecurity in het algemeen? Neem dan contact met ons op. Vul het contactformulier in of bel direct 088-633 1070.