Twee Helmondse bedrijven getroffen door ransomware

Hacker ransomware

MKB’ers steeds vaker slachtoffer van ransomware

Twee bedrijven uit het Brabantse Helmond zijn onlangs slachtoffer geworden van ransomware (gijzelingssoftware). Eén van hen betaalde losgeld om zijn door hackers platgelegde computers ‘vrij’ te krijgen. Dit zijn zeker niet de enige slachtoffers; daders mikken vaak op kleinere bedrijven.

Gegijzeld voor losgeld

Een middelgroot installatiebedrijf en een multinational op de Automotive Campus: twee totaal verschillende bedrijven in Helmond zijn onlangs gegijzeld door hackers. Daarbij worden alle computers met platgelegd met een virus, zogeheten ransomware, en pas weer vrijgegeven als er losgeld is betaald. Eerder overkwam dat ook al de gemeente Helmond. Voor zo ver bekend heeft alleen het installatiebedrijf de criminelen betaald.

Afhankelijk van computers

Hoewel er zelden iets over wordt bekendgemaakt, worden veel meer bedrijven slachtoffer van ransomware. Juist kleine en middelgrote bedrijven zijn volgens deskundigen een populair doelwit. Ze zijn in hun werk sterk afhankelijk van computers en hebben meer geld te besteden dan privépersonen.

No-more-ransom

Precieze cijfers over de omvang van het probleem kan de politie niet geven. Maar jaarlijks worden in Nederland zeker tienduizend mensen en bedrijven slachtoffer van cybercrime in de vorm van gijzelingssoftware, zegt Jornt van der Wiel van cybersecuritybedrijf Kaspersky.

Kaspersky is samen met onder andere de Nederlandse politie en Europol betrokken bij het No More Ransom-project, een website die in drie jaar wereldwijd ruim 200.000 slachtoffers hielp. ,,We hebben ooit de administratie van criminelen teruggevonden. Daaruit bleek dat zij dat jaar 5800 kleine en middelgrote bedrijven in Nederland hadden besmet met gijzelingssoftware.”

Bron: Brabants Dagblad

Ransomware voorkomen

Bij het voorkomen van ransomware speelt naast sterke security software vooral ook het bewustzijn van de medewerkers in je bedrijf een grote rol. Het openen van een besmette e-mail, het klikken op een malafide hyperlink; een ongeluk zit in een klein hoekje. Het trainen van je medewerkers, bijvoorbeeld door middel van e-learning kan veel ellende voorkomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het voorkomen van ransomware? Of over cybersecurity in het algemeen? Neem dan contact op met DGDO! Bel 088-633 1070 of vul onderstaand formulier in.