Hoe handel je rond een cybercrisis?

Een desktop variant waarin de belangrijkste dilemma’s en uitdagingen rond een cybercrisis de revue passeren. Je bedrijf is gehackt en de bestanden van minimaal 1 PC zijn gelockt en er wordt om losgeld gevraagd.

Wat ga je doen? Betalen? De politie bellen? Je ICT-Leverancier bellen? Is dit nou een datalek en wat betekent dat? Moeten we dit ook communiceren en naar wie? En is productieherstel belangrijker dan de dader opsporen? En dan?

In 5 rollen (Communicatie, Crisiscoördinatie, Juridisch, ICT en de Business) gaan maximaal 15 deelnemers aan de slag met deze uitdaging. De deelnemers krijgen audio-, filmfragmenten en teksten te zien en worden zo door de game geleid.

Doel van de game is om met zo min mogelijke schade (bijvoorbeeld ICT-herstelkosten, kosten uitval productie, communicatiekosten) het probleem op te lossen. Hierbij is elke rol vanuit een eigen belang aanwezig en dit leidt tot dilemma’s.

Via deze game geven we MKB-organisaties inzicht in deze dilemma’s en de uitdagingen die een dergelijke situatie veroorzaken. En krijgen de deelnemers praktische handvaten om direct mee aan de slag te gaan.

Na afloop is er  standaard een korte evaluatie met de belangrijkste Lessons Learned.

In overleg kan dit uitgebreid worden met een heel praktische workshop om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld:

  • Crisisplan versie 1 maken: op basis van de parate kennis van de deelnemer de belangrijkste systemen benoemen en een lijst maken met contactinformatie van belangrijke leveranciers, klanten;
  • Bereid een gesprek voor met je ICT-leverancier: wat wil je weten na de inzichten die je hebt opgedaan?
  • ..

Standaard versie duurt 45 minuten met 15 minuten nabespreking aansluitend. Het scenario is op maat te maken voor een specifieke branche of onderwerp. Juist bij MKB belangrijk om de specifieke bedrijfscontext mee te nemen in de content zodat het 1 op 1 herkenbaar is.

Meer informatie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw gemeente? Neem dan contact met ons op via 088-633 1070 of via onderstaand contactformulier.