Nieuwe gevallen van CEO-fraude duiken op

CEO-fraude

Na de spraakmakende CEO-fraude zaak bij bioscoopketen Pathé van vorig jaar, duiken er met regelmaat nieuwe gevallen van CEO-fraude op.

Bij CEO-fraude doen cybercriminelen zich voor als een directeur of manager van een organisatie en vragen ze bij de financiële afdeling om direct geld over te maken voor bedrijfszaken. Doordat het verzoek lijkt te komen vanuit een belangrijk persoon binnen de organisatie, wordt het geld vervolgens overgemaakt en is de CEO-fraude geslaagd.

8 ton aan CEO-fraude leidt tot faillissement Brabants bedrijf

Zo werd onlangs bekend dat een bedrijf uit het Brabantse Aarle-Rixtel eind vorig jaar failliet ging nadat het 2 betalingen van in totaal bijna 800.000 euro had overgemaakt naar gefingeerde bankrekeningen in China en Roemenië.

“Uit onderzoek is gebleken dat in november 2018 cybercriminelen de e-mailadressen van de CEO (in Italië) en van de functionaris op de financiële administratie (in Nederland) hebben achterhaald (gehackt), waarna de criminelen zich voordoen als CEO met vervalste, maar sterk gelijkende e-mails (en verzonden vanaf sterk gelijkende e-mailadressen) van een functionaris op de financiële administratie in Nederland. Daarbij is een betaling overgemaakt van in totaal ruim 223.000 euro naar een gefingeerde bankrekening in China en een bedrag van in totaal 548.760 euro naar een gefingeerde bankrekening in Roemenië”, aldus het curatorverslag van Aben & Slag Advcaten.

De financiële schade die het bedrijf hierdoor leed, was voor de directie/aandeelhouders aanleiding om zelf het faillissement aan te vragen. Het bedrijf heeft overigens op 18 januari van dit jaar een doorstart gemaakt.

CEO-fraude voorkomen?

Natuurlijk kun je erop hopen dat jouw organisatie geen slachtoffer wordt van cybercrime. Maar wil jij je organisatie en je medewerkers pro-actief wapenen tegen CEO-fraude en andere vormen van cybercriminaliteit? Dan biedt DGDO diverse diensten, zoals security awareness e-learning, om je medewerkers te trainen en je organisatie digitaal gezond te maken en te houden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of een keer vrijblijvend kennis maken? Stuur een bericht via de website of bel direct, 088-633 1070.