Nederlands wachtwoordgebruik nog altijd ondermaats

Wachtwoorden

Zwakke wachtwoorden

Nederlanders blijven massaal vasthouden aan zwakke wachtwoorden voor het beveiligen van accounts en data. Dat blijkt onder andere uit een analyse door Scattered Secrets, een website waar gebruikers kunnen controleren of hun wachtwoord gekraakt is. De ontwikkeling is opvallend; voor een beetje cybercrimineel vormt een zwak wachtwoord namelijk vrijwel geen obstakel.

123456 blijft populair

123456 is al jaren een van de meest gebruikte wachtwoorden onder internetgebruikers. Nog altijd wordt deze cijfercombinatie veel gebruikt bij het beveiligen van e-mailaccounts, zo blijkt uit het onderzoek van Scattered Services. Van de 7,5 miljoen gekraakte accounts kwam dit zelfs het vaakst voor, ook op wereldwijd niveau. En dat terwijl online dreigingen al jaren toenemen en de risico´s op hacks en ander leed alleen maar groter worden. Door dit soort wachtwoorden te gebruiken maken gebruikers het wel heel makkelijk voor cybercriminelen om hun data te stelen.

De 10 meest voorkomende wachtwoorden

De top 10 van meest voorkomende wachtwoorden ziet er al jaren min of meer hetzelfde uit. Anno 2019 blijkt er opnieuw niet veel te zijn veranderd. Korte, voor de hand liggende wachtwoorden blijven in trek, waardoor gebruikers zichzelf opzadelen met onnodig veel risico. Die top 10 is als volgt:

1. 123456
2. Qwerty
3. 123456789
4. Welkom
5. 12345

6. Password
7. welkom01
8. wachtwoord
9. 1234
10. 12345678

Een sterk wachtwoord maken doe je zo

Een sterk wachtwoord maken is vrij eenvoudig. Verzin een lange combinatie van woorden, cijfers, hoofdletters en speciale tekens, en je bent al goed op weg. Door willekeurige woorden of onlogische zinnen te gebruiken in je wachtwoord maak je het cybercriminelen heel lastig. Hoe langer en complexer een wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is.

Bang dat je je wachtwoorden vergeet? Gebruik dan een wachtwoordmanager!

Vragen of meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie over het wachtwoordgebruik binnen jouw organisatie? Wil je tips voor een goede wachtwoordmanager? Of wil je in het algemeen meer weten over het bewust maken van je medewerkers over cybersecurity?

Neem dan contact met ons op. Bel 088-633 1070 of vul het contactformulier in.