Nederlanders opvallend laks met online veiligheid
Veel Nederlanders gaan bijzonder slecht om met hun online veiligheid. Zo worden wachtwoorden vaak hergebruikt. Ook wordt er nog altijd veel gebruikgemaakt van mogelijk onveilige wifi-verbindingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het zijn verontrustende ontwikkelingen; tegenwoordig kom je eigenlijk niet meer weg met slordige online beveiliging.
Geringe focus op online veiligheid
Uit het onderzoek komt naar voren dat 40% van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere diensten. 20% geeft zelfs aan hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor 10 diensten of meer. Dat is natuurlijk bijzonder onverstandig. Het stelt kwaadwillenden namelijk in staat om met één wachtwoord diverse accounts te kraken.
Naast dit slordige wachtwoordgebruik blijkt dat 40% van alle Nederlanders weleens gebruikmaakt van onveilige wifi-verbindingen. De helft van alle gebruikers meldt daarnaast software-updates, bijvoorbeeld van besturingssystemen, niet altijd meteen te installeren.
Onveilig gedrag leidt tot risico’s
Het is belangrijker dan ooit om je online veiligheid zo robuust mogelijk te houden. Online dreigingen vormen namelijk een groter risico voor de dataveiligheid dan ooit. Wanneer je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere diensten zet je de deur wagenwijd open voor cybercriminelen. Een beetje cybercrimineel heeft dan toegang tot veel gevoelige (persoons)informatie. Dat kan serieuze gevolgen hebben, zoals identiteitsfraude.
Ook het gebruik van openbare wifi-netwerken is risicovol; omdat er geen inloggegevens nodig zijn kan iedereen inloggen op deze netwerken. Slecht beveiligde devices zoals laptops en smartphones kunnen eenvoudig worden ingezien door kwaadwillenden. Dat kan leiden tot hacks en besmettingen met malware. Besturingssystemen die niet periodiek worden geüpdatet zijn daarnaast kwetsbaar voor allerlei soorten cyberaanvallen.
Zo beveilig je jezelf tegen deze risico’s
Sterke beveiliging hoeft niet moeilijk te zijn. Kies simpelweg een ander wachtwoord voor iedere dienst die je gebruikt. Gebruik daarnaast een online wachtwoordkluis, zodat je niet ieder wachtwoord uit je hoofd hoeft te kennen. Maak daarnaast zo min mogelijk gebruik van openbare netwerken, tenzij je sterk beveiligd bent. Denk aan mobile device management-oplossingen.
Daarnaast is het zeer verstandig om besturingssystemen direct te updaten zodra een nieuwe versie beschikbaar is. Daarmee dicht je kwetsbaarheden en houd je cybercriminelen effectief buiten de deur.