Mobiel bankieren steeds vaker doelwit van mobiele malware

Mobiele malware richt zich steeds vaker op mobiel bankieren; in het afgelopen kwartaal werden er extreem veel aanvallen uitgevoerd op mobiel bankieren-apps. Dat concluderen de beveiligingsexperts van Kaspersky Lab in een Q2-rapportage. Deze zorgelijke ontwikkeling benadrukt andermaal de noodzaak voor sterke en up-to-date mobiele beveiliging.

Groeiende hoeveelheid malware

In Q2 van dit jaar werden maar liefst 61.000 soorten malware gericht op mobiel bankieren ontdekt. Dat is een verdubbeling van de hoeveelheid malware voor dit doel ten opzichte van een jaar eerder. Kijkend naar Q1 van dit jaar is het aantal nieuw ontdekte typen malware zelfs verdriedubbeld.

De grootste boosdoener op dit gebied is de zogenaamde Trojan Hqwar-malware. Deze malware is goed voor de helft van alle varianten. Kaspersky Lab meldt dat de groei het gevolg kan zijn van een wereldwijde toename aan mobiele malware. Men denkt dit omdat de totale hoeveelheid malware ook met 421.000 toenam.

Grote zakelijke risico’s

Het behoeft natuurlijk weinig toelichting dat deze ontwikkeling ook zakelijk forse risico’s oplevert. Malware die zich nestelt in mobiel bankieren-apps kan zeer gevoelige data buitmaken. Dat kan leiden tot uiterst vervelende en verstrekkende gevolgen.

Zo kan er allerlei persoonsinformatie worden buitgemaakt. Als die gecombineerd worden met financiële data is zelfs identiteitsfraude niet uitgesloten. In het ergste geval kan dat leiden tot juridische gevolgen die jarenlang voortslepen. Daarnaast is er kans op forse financiële schade, doordat bankrekeningen kunnen worden geplunderd. Vanzelfsprekend wil geen enkele organisatie of gebruiker hiermee te maken krijgen.

Noodzaak voor sterke beveiliging

Gelukkig is het niet zo moeilijk om dit soort ellende te voorkomen. Mobile Device Management-oplossingen zijn speciaal ontwikkeld om dit tegen te gaan. Hiermee kunnen apps voor mobiel bankieren in een beveiligde zakelijke omgeving worden geplaatst. Daardoor zijn ze effectief afgeschermd van andere apps. Malware heeft hierdoor geen kans om in te breken op dit soort apps. Privacygevoelige gegevens zijn zo goed beveiligd.

In het licht van de groeiende dreiging kan het gerust worden gesteld dat MDM-oplossingen tegenwoordig ronduit noodzakelijk zijn.

Meer weten?

Wil je meer weten over cybersecurity en de risico’s voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking! Bel 088-633 1070.

[maxbutton id=”2″ ]