Mkb’ers wanen zich ten onrechte veilig tegen dreiging

Een groot deel van de Nederlandse mkb’ers denkt veilig te zijn tegen online dreigingen. Dat is opvallend, omdat de beveiliging van hun IT in veel gevallen ondermaats is. Daardoor wordt deze groep ook bovengemiddeld vaak slachtoffer van cybercrime. Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer. Een goede IT-beveiliging hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, en voorkomt bovendien een hoop leed.
Beveiliging laag op de bedrijfsagenda
Minder dan een kwart van de mkb’ers geeft aan zich geen zorgen te maken over de beveiliging van hun IT. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 43% van de organisaties denkt dat hun organisatie niet interessant genoeg is voor cybercriminelen. Een vreemde gedachtegang, omdat ruim de helft van alle mkb’ers ooit al eens het slachtoffer is geworden van cybercrime. Daarbij moet worden gedacht aan besmetting met malware en hacks.
Ransomware blijft daarbij een van de allergrootste gevaren voor de mkb’er. Deze vorm van malware versleutelt bestanden en systemen. Deze worden pas weer toegankelijk gemaakt na het betalen van een flinke som losgeld, hoewel daar nooit een garantie op is. De onbeveiligde mkb’er kan daardoor niet alleen financieel het schip ingaan, maar ook te maken krijgen met de schadelijke gevolgen van ontoegankelijke bestanden.
Verschillende verwachtingen
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat het nogal schort aan actieve beveiligingsmaatregelen. Zo blijkt 16% van de mkb’ers geen back-ups te maken van zakelijke bestanden. Bijna een kwart gebruikt geen antivirussoftware, waardoor allerlei dreigingen vrij spel hebben.
Daarnaast liggen ondernemers en hun ICT-beheerders in veel gevallen niet op één lijn als het gaat om beveiliging. 71% van de ondernemers denkt dat hun ICT-beheerders voor genoeg beveiliging zorgen. Toch zegt minder dat een kwart van de ICT-beheerders dat daar helemaal geen duidelijke afspraken over zijn gemaakt binnen de organisatie. Meer dan de helft van de mkb’ers denkt goed beveiligd te zijn, terwijl de helft van de beheerders zegt dat dat juist niet zo is. Die onduidelijkheid zorgt ervoor dat de risico’s voor de dataveiligheid nog eens worden vergroot.
Sterke beveiliging hoeft niet moeilijk te zijn
Om de dataveiligheid te verbeteren is het natuurlijk verstandig dat ondernemer en ICT-beheerder vaker de koppen bij elkaar steken. Op die manier kan het beveiligingsniveau worden gestaafd, en kunnen daar eventuele aanpassingen aan worden gedaan. Daardoor kunnen veel risico’s al worden voorkomen. Om helemaal zeker van de zaak te zijn is het slim beveiliging uit te besteden aan securityproviders. Daardoor ben je als mkb’er altijd veilig zonder dat je je daar zelf mee bezig hoeft te houden.
Meer weten?
Wil je meer weten over een goede dataveiligheid en het voorkomen van cybercrime? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag! Bel 088-633 1070.
[maxbutton id=”1″ ]