ICT-systeem Gemeente Lochem gehackt

Gemeente Lochem gehackt

Gemeente Lochem: door het oog van de naald

Op 6 juni 2019 ontdekte de gemeente Lochem dat haar ICT-systeem was gehackt. Uit onderzoek blijkt dat er bij de hack op de gemeente geen persoonsgegevens van inwoners bekeken, gestolen of gewijzigd zijn. Wel blijkt uit hun aanpak dat de dader(s) heel geraffineerd te werk zijn gegaan.

Data zijn de levensader van ons werk als lokale overheid. Gegevens moeten bij ons veilig zijn en zonder twijfel digitaal aan ons toevertrouwd kunnen worden.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve, gemeente Lochem

Tekst: Redactie Alert Online

Ransomware aanval

De aanval was erop gericht grote delen van de administratie te versleutelen en losgeld te eisen. Van een datalek van bedrijfsgegevens is melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Dat blijkt uit het digitaal forensisch onderzoek door Nederlands Forensisch Incident Response (NFIR) in opdracht van de gemeente Lochem. De uitkomsten van het forensisch onderzoek heeft de gemeente gedeeld met de politie om het lopende strafrechtelijk onderzoek te helpen.

Leren van Lochem

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Data zijn de levensader van ons werk als lokale overheid. Gegevens moeten bij ons veilig zijn en zonder twijfel digitaal aan ons toevertrouwd kunnen worden. Vanuit dit belang heb ik deze hack laten onderzoeken. Leren van incidenten helpt bij de weerbaarheid en verkleint de kans op herhaling. We zijn letterlijk door het oog van de naald gekropen. Informatieveiligheid en het snel organiseren van operationele inzet moet hoog op de agenda van overheid en bedrijfsleven. Ik ben alle betrokken partijen dankbaar voor hun inzet tijdens dit incident. Ik ben blij dat we erger hebben kunnen voorkomen. Onze lessen deel ik graag met anderen. De Informatiebeveiligingsdienst ondersteunt gemeenten hierbij.”

Meer weten?

Wil je meer weten over het voorkomen van een hack en hoe je als organisatie moet handelen als je toch getroffen wordt door een vorm van cybercrime?Neem dan contact op met DGDO! Als cybersecurity en awareness specialist vertellen we je graag meer! Bel 088-633 1070 of vul het contactformulier in.