Hoeveelheid ransomware aanvallen bereikt nieuw record
In de eerste drie kwartalen van 2019 zijn er al meer ransomware aanvallen gemeld dan in 2018. Dat meldt het Cyber InFocus Report ‘Adapting to the New Realities of Cyber Risks’ van verzekeraar Chubb. Het maakt eens te meer duidelijk dat ransomware nog altijd een serieuze bedreiging vormt. Het maakt van security ook in 2020 een zakelijke prioriteit.
Meeste ransomware aanvallen in de zakelijke dienstverlening
Zakelijke dienstverlening doelwit van aanvallen
De meeste ransomware aanvallen komen voor bij bedrijven in de zakelijke dienstverlening. 30% daarvan kreeg in 2019 te maken met deze gijzelsoftware. Veel ransomware wordt verspreid via e-mail, een communicatiekanaal waar bedrijven in de zakelijke dienstverlening bovengemiddeld van afhankelijk zijn. Via zogenaamde phishing-e-mails worden ontvangers verleid op een link of bijlage te klikken, waarna de ransomware wordt geïnstalleerd.
Ransomware steeds complexer
Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat ransomware steeds complexer wordt. Daardoor wordt het steeds lastiger om deze van het systeem te krijgen. Organisaties doen er daarom goed aan hier maatregelen voor te treffen. Schade als gevolg van ransomware kan immers algauw een flinke kostenpost worden. Bestanden en systemen worden ontoegankelijk, waardoor de productiviteit en continuïteit stil kan komen te liggen. Dat kan weer leiden tot financiële consequenties en een verminderd klantvertrouwen. Het is dus zaak om ransomware te beschouwen als securityprioriteit nummer één.
Zo blijf je weerbaar
Er zijn verschillende manieren om jezelf te wapenen tegen ransomware. Zo wordt bedrijven aangeraden altijd een back-up te maken van data, en die op een veilige locatie op te slaan. Denk bijvoorbeeld aan een offline netwerk waar cybercriminelen niet bij kunnen. Daarnaast is het essentieel om technische security up-to-date te houden en eventuele huidige kwetsbaarheden zo snel mogelijk te dichten. Een derde manier is het voorlichten van je eigen collega’s, met name rondom het herkennen van phishing-e-mails. Hoe bewuster je collega’s zijn waar het gaat om de risico’s, hoe minder kans ransomware heeft om schade aan te richten aan je organisatie.
Jouw medewerkers trainen?
Zijn jouw collega’s zich bewust van de risico’s? Wil je hen helpen helpen met het herkennen van bijvoorbeeld phishing mails? Neem dan contact op met onze adviseurs via 088-633 1070 of vul onderstaand formulier in.