Groei malware bereikt nieuw record

Dat malware nog altijd een bijzonder grote bedreiging vormt blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf G Data SecurityLabs. Zij melden dat er in 2017 meer dan 8,4 miljoen nieuwe typen pc-malware verschenen. Dat komt neer op 16 nieuwe vormen per minuut. De trend benadrukt nogmaals het enorme belang van sterke databeveiliging.

Ransomware blijft grootste dreiging

Nog nooit eerder verscheen er zo veel nieuwe malware, aldus de onderzoekers van het beveiligingsbedrijf. Sterker, de totale hoeveelheid malware bleek zelfs veel groter uit te zijn gekomen dan de onderzoekers vooraf voorspelden. Met name ransomware blijft een flinke bedreiging voor de dataveiligheid. Dat komt doordat deze gijzelsoftware een bijzonder grote impact heeft op de continuïteit van de organisatie. Besmette computers en netwerken zijn simpelweg niet toegankelijk als ze met ransomware zijn besmet.

GDPR benadrukt noodzaak sterke databeveiliging

Gevoelige informatie moet natuurlijk sowieso altijd sterk worden beveiligd. De hoeveelheid dreigingen zoals malware, maar ook hacks, neemt al jaren toe. Doordat we steeds mobieler werken neemt ook de kans op datalekken door verlies of diefstal van devices toe.

Een derde factor die meespeelt is de komst van de nieuwe Europese data- en privacywetgeving GDPR in mei dit jaar. Deze wet zorgt ervoor dat bedrijven steeds meer verantwoordelijkheden krijgen op het gebied van databescherming. Organisaties moeten zich hier zo goed mogelijk aan houden. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico op hoge boetes.

Zo bescherm je je tegen malware

Er zijn veel verschillende manieren om op een relatief laagdrempelige manier data goed te beveiligen. Het regelmatig updaten van besturingssystemen is bijvoorbeeld erg belangrijk. Updates dichten kwetsbaarheden, waardoor de kans op malwarebesmetting of hacks veel kleiner wordt.

Ook het up-to-date houden van securitysoftware is belangrijk. Organisaties die mobiel werken ondersteunen, doen er goed aan gebruik te maken van Mobile Device Management-oplossingen. Een vierde manier is het uitbesteden van beveiliging bij een provider. Organisaties profiteren hiermee van doorlopend professionele beveiliging tegen een vast maandelijks bedrag.