Gegevensbeveiliging bij veel bedrijven niet op orde

Gegevensbeveiliging

Veel organisaties worstelen nog altijd met passende beveiliging van gevoelige gegevens. Dat blijkt uit de Global Data Protection Index van Dell EMC.

Nieuwe technologieën en de zeer snel groeiende hoeveelheid data maken dit steeds moeilijker. Toch zul je hier als bedrijf actief mee bezig moeten zijn om zo de concurrentiepositie in de toekomst te kunnen behouden.

Hoeveelheid data groeit explosief

Het onderzoek van Dell EMC omvat resultaten uit de Europese markt, waaronder Nederland. Eén van de conclusies is dat de hoeveelheid data in rap tempo toeneemt. Sinds 2016 steeg de hoeveelheid zakelijke data met maar liefst 786%. In diezelfde periode nam het aantal maatregelen voor gegevensbescherming binnen bedrijven met 46% toe. Dat zou een gevolg kunnen zijn van strengere wet- en regelgeving rondom data, waaronder de GDPR. Dat data steeds waardevoller wordt, wordt onderkend door 88% van de respondenten. 30% van hen geeft aan al financieel gewin te behalen dankzij data.

Incidenten leiden tot grote schade

De hoeveelheid data neemt zo snel toe dat veel bedrijven moeite hebben met het beveiligen ervan. Dat wordt nog eens versterkt door de toenemende rol van data in bedrijfsprocessen. Het gebrek aan passende beveiliging heeft ervoor gezorgd dat 83% van de Nederlandse respondenten in 2018 al eens te maken had met downtime, waarbij gevoelige gegevens verloren zijn gegaan. In 40% van de gevallen konden deze gegevens ook niet meer worden teruggehaald. Dat is een verdriedubbeling ten opzichte van 2016.

Downtime kan verstrekkende financiële gevolgen hebben en ook de productiviteit, het klantvertrouwen, de merkwaarde en het bedrijfsimago flink aantasten. Het is dus zaak dat bedrijven databeveiliging hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan.

Uitbesteden biedt zekerheid

Uit het onderzoek komt naar voren dat 94% van de Nederlandse respondenten ten minste één uitdaging heeft op het gebied van gegevensbescherming. 45% beschouwt de implementatie en werking van maatregelen als ingewikkeld. Kosten en beheer is voor 43% een obstakel. 42% worstelt met het inregelen van beveiliging bij het gebruik van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en het Internet of Things.

Deze problemen kunnen echter voor een groot deel worden opgelost door ze onder te brengen bij specialistische securityproviders. Ook op het gebied van nieuwe technologie verschijnen er steeds meer aanbieders op dit gebied. Hiermee beschikken organisaties over een kostenefficiënte, inzichtelijke en zeer professionele beveiliging op basis van vaste maandelijkse kosten.

Meer weten?

Wil je meer weten over gegevensbeveiliging of wil je testen hoe jouw bedrijf ervoor staat qua security? Neem dan contact met ons op. Bel direct 088-633 1070 of vul onderstaand formulier in!