Een derde van kleinere bedrijven slachtoffer van datalek

Datalek kleine bedrijven

Datalekken

Kleine bedrijven krijgen steeds vaker te maken met datalekken. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Kaspersky. Tot dusver kreeg 36% van de bedrijven tot 50 medewerkers dit jaar hiermee te maken, een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar.

De toename is een gevolg van een gebrek aan focus op security. In het zakelijke landschap van vandaag is dat een absolute doodzonde.

Securitybeleid vaak afwezig

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 33% van de organisaties geen algemeen securitybeleid heeft. In plaats van organisatiebrede afspraken en maatregelen wordt de beveiliging van computers overgelaten aan individuele medewerkers. Daarnaast maakt een kwart van de bedrijven gebruik van consumentensoftware. Dit soort beveiliging is verre van geschikt om zakelijke systemen, zoals servers en netwerken, veilig te houden tegen zaken als malware en hacks. Bedrijven die kiezen voor dit soort oplossingen zijn nauwelijks beschermd tegen aanvallen, met alle gevolgen van dien.

Cybercrime funest voor continuïteit

Nog vaak wordt gedacht dat kleine bedrijven niet interessant zijn voor cybercriminelen. Die stelling is echter allang achterhaald. Malware-aanvallen kunnen op veel verschillende manieren worden verspreid, waarbij niet wordt gekeken naar de grootte van een organisatie. De gevolgen kunnen echter zeer ingrijpend zijn.

Ondermaatse security kan leiden tot diefstal van gevoelige data en verstoring van zakelijke processen. Vervelende financiële gevolgen en reputatieschade liggen daarbij op de loer. Bovendien tonen organisaties daarmee aan niet te voldoen aan de GDPR. Dat kan nog eens tot extra financiële consequenties leiden.

Ruime keuze uit zakelijke security

Geen bedrijf kan het zich nog veroorloven onachtzaam met security om te gaan. Het inregelen hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn tegenwoordig talloze toegankelijke securityoplossingen die gevoelige data ook echt goed beveiligd houden.

Daarnaast kan met specialistisch advies snel de juiste keuze worden gemaakt. Ook het volledig uitbesteden van je security kan een goede optie zijn voor bedrijven die zich daar niet zelf mee kunnen of willen bezighouden.

Meer weten?

Wil je meer weten over het voorkomen van datalekken en goede security oplossingen? Neem dan contact op met DGDO. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Bel 088-633 1070 of vul het contactformulier in.