Cybersecurity Universiteit beschermt consumenten tegen cybercrime

De Gezonde Digitale Organisatie (DGDO), specialist op het gebied van cybersecurity en security awareness, lanceert een nieuw initiatief speciaal gericht op de online veiligheid van consumenten: de Cybersecurity Universiteit.
Cybersecurity Universiteit
Ieder jaar groeit het aantal slachtoffers van diverse vormen van cybercriminaliteit waarbij vooral ouderen en kinderen vaak getroffen worden. De missie van DGDO is het voorkomen van cybercrime door het vergroten van de kennis en het bewustzijn. Dit doen wij van oorsprong voor bedrijven en organisaties, maar inmiddels ook voor andere doelgroepen. Eerder dit jaar werd al het platform Digitaal Veilig Leren gelanceerd waarmee vooral het primair, voortgezet en hoger onderwijs worden bediend. Nu komt DGDO dus met de Cybersecurity Universiteit, een initiatief speciaal gericht op de online veiligheid van consumenten.
Online training
Deelnemers aan de Cybersecurity Universiteit krijgen toegang tot een online portal met onder andere een e-learning training met verschillende modules over cybercriminaliteit. Hierin wordt uitgelegd hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe je je daar als consument tegen kunt beschermen.
Kennis vergroten
“Men is zich er vaak niet van bewust dat steeds meer apparaten aan het internet zijn verbonden en dat daar ook risico’s aan kleven. Pas bij financiële schade of als er foto’s en bestanden kwijt zijn worden er stappen ondernomen,” vertelt Christian Boertje, algemeen directeur van DGDO. “Met de Cybersecurity Universiteit willen wij consumenten leren hoe zij zichzelf kunnen wapenen tegen cybercriminaliteit. Dit begint bij het vergroten van kennis, maar ook het gebruik van de juiste hard- en software is belangrijk.”
“Gekscherend maken wij altijd de vergelijking met het zelf rijden in een auto. Voordat je de weg op mag, moet je een theoriecertificaat behalen, rijlessen nemen en tot slot een rijexamen doen. Hoe anders is dat als je de digitale snelweg op gaat, waarbij je volledig aan je lot wordt over gelaten en niemand je uitlegt hoe dat moet en waar de gevaren zitten.”
“Inmiddels hebben de eerste deelnemers de trainingen van de Cybersecurity Universiteit afgerond en de reacties zijn enorm positief. In de trainingen wordt duidelijk waarom iedereen slachtoffer kan worden van cybercriminaliteit. We nemen de deelnemers mee in de wereld van cybercrime met modules zoals de digitale transformatie en phishing. Maar ze krijgen ook praktische tips over hoe ze wachtwoorden veilig kunnen bewaren, het privacy-vriendelijk instellen van social media accounts en het beveiligen van de smartphone!”
