Cybersecurity blijft ook in 2019 topprioriteit

Security 2019

Eind 2018 en begin 2019 verschenen er weer talloze verontrustende berichten over datalekken in de media. In veel gevallen ging het hierbij om zaken die serieuze gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van personen. Het toont aan dat sterke cybersecurity nog altijd een prioriteit is en dat in de toekomst ook zal blijven. Een aantal tips zodat je databeveiliging ook in 2019 optimaal blijft.

Opvallend veel serieuze datalekken

In het laatste kwartaal van 2018 en begin van 2019 werd melding gedaan van opvallend bedreigende situaties. In Duitsland werden privégegevens van honderden politici openbaar gemaakt, inclusief telefoonnummers, identiteitsdocumenten en e-mails. Deze informatie werd gestolen uit persoonlijke accounts, die kennelijk werden gebruikt voor de verwerking van gevoelige data.

Hotelketen Marriott kwam eind 2018 in verlegenheid door de diefstal van 25 miljoen paspoortnummers, waarvan er ruim 5 miljoen niet waren versleuteld. In totaal werden van 383 miljoen klanten persoonsgegevens gestolen. Dit was het gevolg van een beveiligingslek waardoor cybercriminelen vier jaar lang ongemerkt rond konden neuzen in databases.

Een derde voorbeeld is de versleuteling van 16.000 patiëntdossiers in een Amerikaanse kliniek door ransomware. De zeer gevoelige informatie in deze dossiers was hierdoor lange tijd ontoegankelijk als gevolg van ondermaatse beveiliging.

Verregaande gevolgen voor persoonlijke veiligheid


De diefstal van persoonsgegevens kan tot desastreuze gevolgen leiden. Ze kunnen namelijk worden ingezet voor identiteitsfraude. Hierbij worden de gegevens van personen gebruikt voor malafide doeleinden, zoals fraude, afpersing en oplichting. Nietsvermoedende slachtoffers kunnen hierdoor in grote problemen komen, die vaak niet zomaar kunnen worden opgelost.

Zakelijk kan dit leiden tot jarenlange en zeer kostbare juridische procedures, imagoschade, verminderd klantvertrouwen en faillissement. Omdat de maatschappij steeds digitaler wordt neemt ook het aantal dreigingen al jarenlang toe. Het is dan ook bijzonder belangrijk dat je ervoor zorgt dat je databeveiliging sterk blijft en mee blijft bewegen met trends en ontwikkelingen.

Zo optimaliseer je je online veiligheid

Er zijn veel verschillende manieren om je databeveiliging op orde te brengen. Zorg er allereerst voor dat je collega’s op de hoogte zijn van de risico’s van mogelijk onveilig handelen. Zij vormen vaak de grootste risico’s, simpelweg vanwege een gebrek aan kennis op het gebied van online veiligheid.

Laat ze bijvoorbeeld geen slecht beveiligde privédevices of -accounts gebruiken voor zakelijke doeleinden. Je mobiele devices kun je sterk beveiligen met Mobile Device Management-oplossingen. Hiermee kun je zakelijke data versleutelen, allerlei beveiligingsbarrières toepassen en devices op afstand blokkeren en wissen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze visie op cybersecurity en de ontwikkelingen in 2019? Neem contact met ons op via onderstaand formulier of bel direct 088-633 1070.