Cybercriminaliteit richt zich meer op de lange termijn

Cybercriminelen gaan tegenwoordig minder snel voor het korte termijn gewin, maar zetten ransomware in voor de lange termijn, zoals het minen van cryptocurrency. Zo blijkt uit de Midyear Security Roundup 2018 van cybersecurityspecialist Trend Micro. Een aandachtspunt voor IT-beheerders, zeker omdat de gevolgen niet direct merkbaar zijn.

Minder focus op korte termijn winst

Volgens de specialisten van Trend Micro focussen cybercriminelen zich steeds minder op korte termijn winst. Hierbij valt te denken aan ransomware waarbij kritische data gegijzeld wordt en uitsluitend tegen betaling wordt vrijgegeven. De focus ligt tegenwoordig meer op het inzetten van malware om computerkracht en geld te stelen.

Volgens Trend Micro is dit een logische zet; cybercriminelen veranderen constant hun middelen en tactieken om – succesvol – een zo groot mogelijke bedreiging te blijven.

Cryptojacking populair

Een dreiging die in de eerste helft van 2018 al een stijging van 96% ten opzichte van heel 2017 liet zien, is cryptojacking. Hierbij wordt zonder toestemming rekenkracht van computers ingezet om cryptovaluta te minen, zoals de welbekende bitcoin. Door malware op een groot aantal computers te installeren, ontstaat een omvangrijk netwerk met grote rekenkracht dat hiervoor ingezet kan worden.

Malware blijft malware

Alhoewel cryptojacking wellicht geen direct merkbare gevolgen heeft zoals ransomware dat bijvoorbeeld heeft, is het verre van wenselijk. Ongeautoriseerde software op het bedrijfsnetwerk komt de performance hiervan niet ten goede. Tegelijkertijd is niet duidelijk hoe deze software zich verder gaat gedragen in de toekomst. De cybercrimineel heeft immers al toegang tot het netwerk, de server of pc en kan deze verder misbruiken.

Vraag naar snel aanpasbare beveiliging

De voortdurende wedloop tussen cybercriminelen en cybersecurityspecialisten maakt het belangrijk om snel te kunnen meegaan in veranderingen op het gebied van digitale veiligheid. Het kiezen voor managed security-oplossingen neemt de zorg hierover uit handen en maakt dat je bedrijf of organisatie continu verzekerd is van de meest actuele beveiligingsmethoden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de ontwikkelingen van cybersecurity en de mogelijke gevolgen voor jouw organisatie? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs, bel 088- 633 1070!

[maxbutton id=”2″ ]