CEO-fraude kost Pathé ruim 19 miljoen euro
Bioscoopketen Pathé verloor 19 miljoen euro door oplichters die zich voordeden als de Franse baas. Hoe bescherm je je bedrijf tegen CEO-fraude? Bron: NRC.nl
CEO-fraude: waarom je juist je baas niet moet vertrouwen
Achteraf is het makkelijk praten. Alle alarmbellen hadden af moeten gaan toen op 8 maart 2018 dit mailtje binnenkwam bij de directie van Pathé Nederland:
„We zijn bezig met een financiële transactie voor de overname van een buitenlands bedrijf in Dubai. Deze transactie moet strikt geheim blijven. Niemand anders mag hiervan weten.” Afzender was de baas van het Franse moederbedrijf. Of beter gezegd: oplichters die zich voordeden als de Franse baas. Met de veelgebruikte CEO-fraudetruc ontfutselden zij de bioscoopketen afgelopen voorjaar ruim 19 miljoen euro.
De details kwamen naar buiten in een vrijdag gepubliceerd vonnis. De Amsterdamse kantonrechter sprak zich uit over een arbeidsconflict tussen Pathé en financieel directeur Edwin Slutter. Slutter werd, net als de Nederlandse topvrouw Dertje Meijer, geschorst en binnen een maand ontslagen omdat ze in de val van de internetfraudeurs trapten. De rechter oordeelde dat Slutter niet ontslagen hadmogen worden. De oplichters gingen namelijk zo geraffineerd te werk dat hem geen blaam treft.
Miljardenfraude per e-mail
De oplichting is een schoolvoorbeeld van CEO-fraude. De truc – opdracht van een nepbaas – is een plaag voor het bedrijfsleven waarin transacties vaak louter digitaal afgehandeld worden, alleen via e-mailverkeer. Fraudehelpdesk.nl schat de schade in Nederland dit jaar al op 2,5 miljoen euro. Wereldwijd gaat het om 12,5 miljard dollar in de afgelopen vijf jaar, becijferde de FBI.
De plaag treft alle sectoren, zeker de bedrijven waarin grote bedragen omgaan. Ook in de bioscoopbranche zijn overboekingen van een paar miljoen euro aan de orde van de dag. Zulke bedragen zijn nodig voor filmlicenties of de bouw van een theater. Of de aankoop van een bedrijf in Dubai.
CEO-fraude voorkomen?
il je je organisatie en je medewerkers wapenen tegen CEO-fraude en andere vormen van cybercriminaliteit? DGDO biedt diverse diensten, zoals Security awareness e-learning, om je medewerkers te trainen en je organisatie digitaal gezond te maken en te houden.
Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of bel direct, 088-633 1070.