Zo bescherm je je tegen de meest beruchte mobiele dreigingen

Mobiele devices zoals laptops en smartphones hebben ons een stuk mobieler en productiever gemaakt. De keerzijde is echter dat het aantal mobiele dreigingen enorm is toegenomen en nog steeds groeit. Dat levert meer risico’s op voor de dataveiligheid dan veel bedrijven en medewerkers misschien denken.

Een overzicht van de 5 grootste mobiele dreigingen, en wat je kunt doen om deze tegen te gaan.

Malware

Malware is schadelijke software die kan worden ingezet voor datadiefstal. Malware kan mobiele devices besmetten via onder andere onveilige apps en onbeveiligde wifi-netwerken. Een vorm van malware die vaak de kop opsteekt is banking malware. Deze malware genereert nepinlogvensters op officiële mobiel-bankierenapps en steelt op die manier financiële gegevens. Je beschermt je hiertegen door je mobiele besturingssysteem regelmatig te updaten en zo min mogelijk gebruik te maken van onbeveiligde verbindingen.

Malafide apps

Het is verstandig om alleen goedgekeurde apps te downloaden uit officiële kanalen, zoals de Google Play Store en de App Store van Apple. Apps buiten deze kanalen zijn vaak veel minder veilig. Dit soort malafide apps kunnen malware bevatten, en dat kan de dataveiligheid in gevaar brengen. Door alleen uit officiële bronnen te downloaden minimaliseer je deze risico’s.

Onbeveiligde wifi-netwerken

Veel stadscentra, horecagelegenheden en ov-omgevingen bieden tegenwoordig gratis wifi. Om hier gebruik van te kunnen maken moet worden ingelogd op een netwerk, dat vaak slecht beveiligd is. Er is immers in veel gevallen geen wachtwoord nodig om in te loggen. Iedereen kan hier dus gebruik van maken, ook personen met minder zuivere intenties. Met speciale apparaten kunnen zij aangesloten devices uitlezen, met alle gevolgen van dien. Het is dus verstandig om zo min mogelijk gebruik te maken van dit soort netwerken.

Verouderde besturingssystemen

Besturingssystemen vormen de basis van iedere mobiele ervaring. Fabrikanten rollen regelmatig updates uit die de functionaliteit van deze systemen waarborgen. Deze updates dichten tevens kwetsbaarheden en houden daardoor nieuwe dreigingen buiten de deur. Het is daarom erg belangrijk dat nieuwe updates zo snel mogelijk worden toegepast.

Verlies of diefstal

Diefstal en verlies zijn misschien minder voor de hand liggende zaken, maar vormen grote bedreigingen voor de dataveiligheid. Data op verloren devices kan immers in verkeerde handen vallen. Natuurlijk kun je niet garanderen dat devices nooit kwijtraken of gestolen worden. Toch kun je de data goed beveiligen. Denk aan Mobile Device Management-oplossingen, waarmee je data kunt versleutelen en wissen op afstand.