Autobedrijf verliest alle gegevens door ransomware

Autobedrijf ransomware

Een autobedrijf uit Zutphen is onlangs alle gegevens verloren nadat de systemen met ransomware besmet raakten. Het klantenbestand, facturen, kentekenbestanden, personeelsadministratie en agenda-afspraken, het bedrijf is alles kwijt. De aanvallers eisten 6.000 dollar voor het ontsleutelen van de gegevens.

Slachtoffer cybercrime

De eigenaar van het autobedrijf onderhandelde met de aanvallers, maar dat liep nergens op uit. “Bovendien, al betaal je, dan ben je nog nergens zeker van”, zo laat de man tegenover Hart van Nederland, Tubantia en Omroep Gelderland weten. Het autobedrijf moet dan ook alles opnieuw opbouwen. Klanten is gevraagd om het bedrijf te bellen, zodat de klantenadministratie weer kan worden aangelegd. Het gaat dan om zaken als telefoonnummers en e-mailadressen, maar ook kentekens moeten weer gekoppeld worden.

Rompslomp

“Ons bedrijf loopt goed, maar dit is zoveel rompslomp. Je houdt het niet voor mogelijk: alle gegevens versleuteld, kentekenbewijzen, klanten, facturen, telefoonnummers, geschiedenis van auto’s, bandenwissels en onze agenda. Alles is weg. We leven bij de dag nu en hebben geen idee wie er vandaag bij ons op het bedrijf komt”, aldus de eigenaar. Hoe de systemen besmet konden raken is niet bekendgemaakt.

Bron: Security.nl

Voorkomen is beter dan genezen

Veel ondernemers denken nog altijd dat cybercriminelen alleen hun pijlen richten op grote ondernemingen en multinationals. Of ze gokken erop dat een cyberaanval aan hun deur voorbij gaat.

Ten onrechte. Wij maken helaas met regelmaat mee dat MKB’ers slachtoffer worden van phishing en ransomware. Neem geen risico en bescherm je bedrijf!

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten en de mogelijkheden die wij bieden om je organisatie digitaal gezond te houden? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of bel direct 088-633 1070.