5 tips voor het beveiligen van je IoT-netwerk

Internet of Things (IoT)-netwerken bieden veel mogelijkheden voor het automatiseren van allerlei processen in de organisatie. Helaas ontbreekt het nog steeds aan echt goede beveiligingsmaatregelen. Er zijn nog geen duidelijke standaarden, en de ontwikkeling van allesomvattende beveiliging zou ingewikkeld zijn. Toch zijn er een aantal manieren om je IoT-netwerk te beveiligen. Een 5-tal slimmigheden.

Rol regelmatig updates uit

IoT-devices draaien in de regel op een besturingssysteem, ook wel firmware genaamd. Het is erg belangrijk dat dit regelmatig wordt geüpdatet. Firmware-updates dichten namelijk allerlei kwetsbaarheden, wat de veiligheid ten goede komt. Rol updates uit zodra deze beschikbaar zijn. Daarmee voorkom je dat cybercriminelen kwetsbaarheden vinden en deze kunnen misbruiken.

Gebruik alleen de functionaliteiten die je echt nodig hebt

Wist je dat veel IoT-netwerken functies bevatten die je vaak helemaal niet nodig hebt? Denk bijvoorbeeld aan apps die vaak toegang vragen tot allerlei functionaliteiten die helemaal niet nodig zijn voor de werking van je IoT. Een ander voorbeeld zijn microfoons in smart tv’s die allerlei informatie kunnen opnemen zonder dat je het weet. Het is dan ook verstandig om alleen de functionaliteiten te gebruiken die echt nodig zijn voor een goede werking van je netwerk. Zo voorkom je datalekken en andere dreigingen.

Creëer een gescheiden netwerk

Een kenmerk van IoT-netwerken is dat ze veel data genereren. Veel van die data bevat gevoelige informatie en is daarom interessant voor cybercriminelen. Slecht beveiligde IoT-netwerken die zijn aangesloten op het bedrijfsnetwerk zijn dan ook een geliefd doelwit onder kwaadwillenden. Het is slim om een apart netwerk voor je IoT op te zetten. Dat maakt het een stuk moeilijker voor cybercriminelen om toegang tot krijgen tot je data.

Zet de automatische wifi-verbinding uit

Veel moderne devices kunnen automatisch verbinden met openbare wifi. Denk aan wifi op stations, in de horeca en op flexplekken. Dat is vaak handig, maar niet als die devices ook gebruikt worden als onderdeel van het IoT. Openbare wifi-netwerken worden namelijk vaak misbruikt door cybercriminelen. Zij kunnen eenvoudig inbreken op aangesloten en slecht beveiligde apparaten. Dat kan leiden tot allerlei risico’s voor de dataveiligheid, zoals malwarebesmettingen en hacks. Schakel daarom deze automatische verbindingen uit, zodat je deze risico’s voorkomt.

Maak gebruik van ingewikkelde wachtwoorden

De meeste IoT-devices worden vanuit de fabrikant geleverd met een standaardwachtwoord. Een beetje cybercrimineel kan dat eenvoudig kraken. Daarom is het belangrijk dat deze wachtwoorden zo snel mogelijk worden vervangen. Kies daarom voor een lang wachtwoord bestaande uit cijfers, letters en speciale karakters. Hoe langer en diverser het wachtwoord, hoe moeilijker het wordt dit te kraken.

[maxbutton id=”1″ ]